Entropia

1 01 2010

Privim in jurul nostru si vedem, de buna seama ca, orice sistem izolat, dacă este lăsat singur şi neîntretinut în cele din urmă se va dezorganiza până la un punct în care nu mai este utilizabil, sau in orice caz nu mai seamana deloc cu ce a fost iniţial. Acest lucru este normal şi ar trebui să fie de aşteptat. Nimic nu durează pentru totdeauna şi orice gândire opusa va duce numai la o mare dezamăgire.

Ca este asa ne asigura si fizicienii, vorbind despre entropie. Nu am sa insist, au facut-o altii si o sa o mai faca, dar e cert ca universul vrea dezorganizare, in mod natural si pentru a mentine ordinea avem nevoie de forte externe, de energie suplimentara sub diferitele ei forme, pentru a menţine ordinea.

Pentru mine, acest lucru conduce catre doua concluzii: prima, ca viata evoluata, complexa, in forma in care o cunoastem azi pe pamant, nu avea cum sa ajunga in mod firesc in acest punct, de ca si cum era doar o chestiune de timp (darwinistii/evolutionistii se vor supara tare pe mine, dar le trece si oricum, nu putem gandi toti la fel – ar fi mare plictiseala). Sunt sigur ca ati fost exaltati de multe ori cum organismul vostru stie sa faca el anumite chestiuni, asa fara o memorie RAM macar (nasterea, ciclul la femei, etc) in care fiecare schimbare, reactie chimica sau biologica are un sens bine definit si este perfecta. Nu pot sa cred ca este hazardul cel care ne-a adus aici…..mai ales ca dezordinea fireasca, cea de toate zilele, este starea spre care tinde orice sistem. Este mana divina….cu siguranta.

A doua implicatie este legata de existenta noastra cotidiana, constatand ca legea a doua a entropiei nu se aplica doar in termodinamica, ci si pentru economie, management, sociologie, IT, dar mai ales in viata noastra de zi cu zi: organizarea şi menţinerea ordinii în casa ta, de birou, masina, … Ne uitam în jur şi peste tot este  dezordine – jucarii pentru copii împrăştiate pe podea, cana de cafea se află încă pe masa, accesoriile pentru câine şi documentele sunt peste tot. Trebuie curatat totul. Asa ca ne trebuie ceva timp pana restabilim ordinea. Respiram usurati ! Apoi aproape instantaneu constatam ca este dezordine din nou! Dar abia am rezolvat-o ! Iata de ce universul ne cere o luptă permanenta, care pana la urma este insasi existenta noastra.

Dar ca sa inchei intr-o nota practica, iata cateva sfaturi pentru o viata mai „ordonata”, care necesita o cantitate mai mica de „energie” pentru mentinere ei:

  1. pastreaza curatenia >>> intr-un loc curat nimeni nu se va simtii obligat sa „contribuie” cu resturile sale „energetice”, pe cand langa un gunoi va fi considerat chiar „constructiv” adaugarea altuia;
  2. anticipeaza >>> probabil ca un drum de acces (de servitute) va fi mai putin costisitor de realizat prin aruncarea unei bascule de pietris, dar cu siguranta pavarea, chiar daca mai scumpa, va necesita mai putina energie pentru mentinera lui decat pietrisul;
  3. accepta faptul ca lucrurile nu dureaza o vesnicie si nu sunt universale, ce rezolva toate probeleme >>> oricine inceraca sa va vanda asa ceva ori va minte ori stie ceva ce noi toti nu stim. Pana in prezent insa nu a reusit nimeni sa ma contrazica ca „nu exista sistem care sa fie bun la toate, in orice situatie”. Chiar daca functioneaza acum, s-ar putea ca peste o luna sau cinci ani sa nu. Cand produsul nu mai raspunde necesitatii, schimba-l.

Si ca o concluzie, nimeni nu este perfect in lupta cu entropia si lupta cu dezorganizarea este perpetua. Nici nu ar avea cum.

Nu pretind ca sunt primul care abordeaza aceasta tema sau descoperitorul „Americii”, doar am simtit nevoia exprimarii in eter a unor ganduri in prima zi a anului 2010.

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: