Principiul 90/10

18 01 2010

10% din ceea ce se întâmplă cu tine nu poti controla, restul de 90% din viaţă este decisă de modul cum reacţionezi. Ce înseamnă acest lucru? Ca într-adevăr avem controlul de peste 10% din ceea ce se întâmplă cu noi. Noi nu putem opri masina sa se strice,  avionul sa intârzie, un sofer sa ne taie calea în trafic. Nu avem nici un control asupra celor 10%. Cealalta parte de 90% este diferita. O poti determina. Cum? Prin reacţia ta. Nu puteţi controla lumina roşie a semaforului, dar poţi controla reacţia ta. Poti să nu lasi oamenii să te inducă în eroare, poţi controla cum reacţionezi.

Iei micul dejun cu familia ta. Fiica ta loveste din greseala peste ceaşca ta de cafea care se varsa pe camasa. Nu ai nici un control asupra a ceea ce tocmai sa întâmplat. Ce se întâmplă insa este determinat de modul în care reacţionezi. Poti injura, si sa certi aspru fiica ta. Ea incepe si plange si dupa asta iti certi soţul / soţia pentru ca a pus ceasca de cafea prea aproape de marginea mesei. Un schimb aprig de vorbe urmează. Alergi iute sa te schimbi, cand revii găsesti fiica ca a fost prea ocupata cu plânsul pentru a termina micul dejun si nu este gata de şcoală. Pierde autobuzul. Soţul / soţia dvs. trebuie să plece imediat de lucru. Te grabesti sa conduci masina si pe fiica ta la scoala. Pentru ca tu esti in întârziere, conduci 60 de km pe oră, într-o zona cu limită de 40 mph de viteză. După o întârziere de 15 minute şi o amenda de 100 RON, ajungi la şcoală. Fiica ta se da jos din masina fără sa spuna la revedere. După ce a ajunge la serviciu cu 20 de minute întârziere, constati ca ti-ai uitat servieta. Ziua a început oribil si aşa va continua, din rău in şi mai rău. Când ajungi  acasă nerebdator, dupa servici, vei constata probleme în relaţia ta cu sotul / sotia si cu fiica. De ce? Pentru că de modul în care ai reacţionat dimineaţa. De ce ai avut o zi proasta? Cafeaua, fiica, poliţistul  sau tu ai provocat totul ? 

Nu ai avut nici un control asupra a ceea ce sa întâmplat cu ceasca de cafea, dar cum ai reacţionat în primele 5 secunde de dupa este ceea ce cauzat ziua ta proasta. Aici este ceea ce ar fi putut şi ar trebui să se întâmple. Cand fiica ta a fost neatenta si a daramat cafeaua, tu puteai spune: te rog sa a fi mai atenta data viitoare. Te schimbai repede şi iti luai servieta, in timp ce copilul tau urca in autobuzul scolii. Ea iti facea cu mana in semn de la revedere. Ajungeai cu 5 minute mai devreme la birou şi aveai timp sa iti saluti colegii.

Două scenarii diferite, incepute la fel. De ce? Pentru că difera modul în care tu ai reacţionat. Nu ai nici un control la 10% din ceea ce se întâmplă. Restul de 90% au fost insa determinat de reacţiile tale.

Iată câteva modalităţi de a aplica principiul 90/10. Dacă cineva spune ceva negativ despre tine, nu fi un burete. Respinge ! Nu trebuie să lasi comentariile negative să te afecteze! Reacţioneaza în mod adecvat şi nu ti se va ruina ziua. O reacţie greşita ar putea duce la pierderea unui prieten, a locului de munca, devi stresat, etc. Cum ai reacţiona dacă cineva te-a accidenta în trafic? Nu iti pierde calmul.  Nu injura, nu claxona, vrei sa-ti plesneasca capul? Cui ii pasa ca ai intarziat zece secunde la locul de muncă? De ce sa lasi masina sa-ti ruineze ziua? Aminteste-ţi de principiul 90/10, si nu iti face griji despre asta.

Ti s-a spus ca ti-ai pierdut slujba. De ce sa ai insomnii si sa fii iritat? Asta nu rezolva nimic. Foloseste-ti energia ta în găsirea unui alt loc de muncă. Avionul se află în întârziere si iti strica tot programul pentru a doua zi. De ce sa-ti versi nervii pe insotitorul de bord ? Ea/el nu are nici un control asupra a ceea ce se întâmplă. Foloseste timpul tau pentru a studia, a cunoaste alti pasageri, socializeaza. De ce sa fii stresat? Aceasta va face ca lucruri sa fie si mai rele.

Acum ştii principiul 90-10. Aplicaţi-l şi vei fi uimit de rezultate. Nu vei pierde nimic dacă incerci. Putina lume ştie să aplice acest principiu. Rezultatul? Milioane de oameni suferă de stres, probleme şi suferinţă. Nimic nu pare a fi bine în viaţă. Zile proaste una dupa alta, lucruri rele se intampla în mod constant, lipsa de bucurie şi relaţii de prietenie rupte. Ingrijorarea consumă timp. Furia rupe relatiile de prietenie şi viaţa pare trista, adesea cruda. Te regasesti in acest tablou ? Dacă este aşa, nu fii descurajat. Înţelege şi aplica principiului 90/10. Acesta va schimba viaţa ta.

Succes !

Reclame

Acțiuni

informatie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: